В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

BlackPeak Capital търси световни лидери в региона с новия си фонд от 68.5 млн. евро

Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, „В развитие“, 18.06.2021 г.

15:49 | 18 юни 2021
Обновен: 15:55 | 18 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Продължаваме да откриваме компании в региона, които са световен лидер в своята сфера. Това заяви Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. 

BlackPeak Capital стартира втория си фонд за дялови инвестиции BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund с първоначален капитал от 68.5 млн. евро и крайна цел от 120 млн. евро. Новият фонд ще инвестира между 5 и 10 млн. евро в компании в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. 


„Ние сме в специфична ниша. Фондовете за рисков капитал са в три основни категории – за компании в по-начален стадий или дори на ниво идея, за напълно установени компании. Ние сме в средния етап на развитие – за малко по-големи компании с развит продукт и приходи от над 3 млн. евро, но все още във фаза, в която могат да продължат да растат с придобивания или органично“, разказа Иванов. 

В повечето случаи BlackPeak Capital е миноритарен участник, а инвестициите отиват за развитие на компанията, а не за изкупуване на акционерите. „Оставяме предприемачите да са водещи и да управляват оперативно.“

Фондът се възползва от опита на международните си партньори и въвежда нови практики за опазване на природата, социална ангажираност, корпоративно управление. 

„Целта ни е да сме проактивни и сами да си намираме компаниите, като вече ще трябва да излезем извън България. Много сме фокусирани като вид компании – по големина и сектори“, каза Иванов.

Фондът ще инвестира в различни сфери на икономиката като ИТ, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други.

„Харесваме експортно ориентирани бизнеси, искаме да подкрепяме предприемачи от България и региона, които са изградили глобални компании в някоя ниша, колкото и тясна да е тя. Също ще търсим и компании, които искат да се разширят вътре в самия регион. Продължаваме да откриваме компании в региона, които са световен лидер в своята сфера.“

Нивото на развитие, визията и енергията на предприемачите и докъде искат да стигнат са най-фундаменталните фактори в избора на компании, каза Иванов. 

Има много рискове, даже и след като една компания премине нивото на стартъп и стане по-установена, коментира Иванов статистиката, че 90% от стартиращите компании в световен мащаб се провалят. 

Финансирането води до паралелно разширяване на организацията, както и реорганизация, и на предприемачите може да се наложи са станат администратори, което не винаги е лесно, каза Иванов. „Много е подвеждащо да се мисли: „Били сме успешни, сега имаме пари, значи всичко е гарантирано.“ 

България стои добре на пазара за дялови инвестиции и трябва да се рекламира като такава, смята Иванов.

Инвеститори в BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund са Европейският инвестиционен фонд (EIF), чрез програмите JEREMIE и COSME, Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD), Международната финансова корпорация (IFC) и регионални пенсионни фондове. Фондът се основава на опита на BlackPeak Fund I, който инвестира в 12 портфолио компании, между които Walltopia, International Power Supply, Software Group, Bulpros и други.

Повече за инвестициите на първия фонд на BlackPeak Capital и инвестиционната среда в България и Югоизточна Европа може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.