В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Сегашните промени в Изборния кодекс, както и много други преди, са на основата на политически фетиши

Даниел Стефанов, политолог, експерт по изборно законодателство, "В развитие", 14.05.2021

15:14 | 14 май 2021
Обновен: 15:15 | 14 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Правенето на изборно законодателство е стара слабост на България. Обикновено то се прави набързо и без съществен анализ. Сегашните промени в Изборния кодекс, както и много други преди, са за съжаление на основната на политически фетиши. Това заяви Даниел Стефанов, политолог, експерт изборно законодателство, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Партиите си харестват някакви неща, които смятат, че ще улеснят изборите или че ще подобрят тяхното представяне, като нищо друго няма значение".

По думите на Даниел Стефанов най-скорошният пример за подобна неефективна промяна е почти 100-процентовото машинното гласуване в страната.

"Тази промяна беше въведена, без да се изчака доклада на ЦИК за това как са преминали изборите на 4 април".

"Беше нормално при първото масово гласуване с машини да се изчака анализа на ЦИК", коментира политологът, посочвайки, че до този момент няма цялата информация за това как е преминал вота.

"Ние знаем, че някакъв брой машини не са произвели резултат, но не знаем защо. Все още не знаем чия е била грешката за погрешно въведените дигитални бюлетини в два от избирателните райони. Появяват се нови информации, че всъщност в изборния процес са били включени машини, които вероятно са били извън поръчката на ЦИК". 

Това само по себе си е доста обезпокоително", допълва експерът по изборно законодателство.

"Никой не си дава сметка колко сложен логистичен процес стои зад машинния вот. Институциите, които са ангажирани в организирането и произвеждането на изборите, на практика не притежават капацитет самостоятелно да направят този процес - никоя от тези институции не може да каже дали фирмата изпълнител изпълнява коректно задълженията си по договора".

По отношение на вота зад граница Даниел Стефанов коментира премахването на ограничението от 35 секции, което само по себе си е изцяло "политическо".

"Това ограничение единственото целеше да намали броя на гласовете, които идват от Република Турция. В момента с премахването ефектът му ще дойде от две държави - Турция и Великобритания."

Според събеседника чрез тази промяна не се адресират по-належащите проблеми с гласуването в чужбина.

"Нито се решават проблемите с опашките в държавите, които не са Турция и Великобритания, нито се решава рискът от многократно гласуване в Германия и Белгия - това е едно символично разширяване на вота зад граница".

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук