В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България има нужда от инвеститори за ускоряване на роботизацията и автоматизацията

Инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC Bulgaria, В развитие, 13.04.2021

16:50 | 13 април 2021
Обновен: 18:11 | 13 април 2021
Автор: Севделина Илиева

България трябва да се стреми към привличане на малки и средни инвеститори, които да подпомогнат индустриите роботизация и автоматизация. Липсата на добре подготвени кадри в този сектор все още е проблем. Това заяви инж. Христо Гилищаров в предаването „В развитиe“ с водещ Вероника Денизова.

„У нас, както в други страни присъстват решения за палетизация, решения в края на производствената линия; решения, които предполагат преместване на материали от една поточна линия в друга, сглобяване на детайли, решения в минната индустрия. Тоест, при нас количеството на приложения е много по-богато.“

В нашата страна микса от индустрии е всеобхватен. Имаме хранително-вкусова индустрия, металообработваща, минна индустрия и други. В Европа стоим доста назад по отношение на роботизация. Въпреки това роботите са много популярни в България, казва инж. Гилищаров.

„Има доста интересна представа в хората, че роботът е изключително автономна единица. Тоест той изпълнява абсолютно всякакви задачи, които му бъдат поставени. Разчитаме на неговия изкуствен интелект, но реалността е доста по-различна. Роботът е високопрецизен механизъм, който обаче трябва да бъде програмиран от хората.“

За разлика от много други сектори пандемията се отрази благоприятно на автоматизацията. Инж. Гилищаров сподели наблюденията си, че компаниите взимат решения доста по-бързо от преди, а причината според него е това, че всяка една компания се опитва да намали риска от липса на работна ръка.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.