В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви са тенденциите на пазара на бързи кредити?

Николай Цветанов, председател на АОНК, в предаването В развитие, 17.08.2016

14:55 | 17 август 2016
Автор: Investor.bg
Николай Цветанов, председател на АОНК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Цветанов, председател на АОНК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обемът на раздадените кредити от т.нар. дружества, специализирани в кредитиране, остава най-високият за последните осем години. Кредитният пазар едва сега достига нивата от 2011, но се наблюдава тенденция за растеж на пазара като цяло, в това число и на микрокредитирането. Това каза Николай Цветанов, председател на АОНК, в предаването „В развитие“ със Свилен Колев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Проучване на АОНК сочи, че от всички дружества, лицензирани като небанкови финансови институции, активните участници на пазара на бързи кредити са не повече от 40, коментира той. 

Последните данни от доклада и прессъобщението на БНБ не дават абсолютна оценка за пазара на бързи кредити, отбеляза Цветанов. В категорията кредити с матуритет до 1 година влизат и кредитите с остатъчен срок от 1 година, лизинговите и други финансови услуги, различни от микрокредитирането. Според него оценката на пазара на бързи кредити е в пъти по-малка.

По думите му се наблюдава тенденция за повишаване на процента на онлайн кредитирането. През следващите години председателят на АОНК прогнозира, че онлайн сегментът ще се засили, но вероятно конвенционалното кредитиране ще запази значителния си обем.

Вижте повече във видеото: