В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Забравете за финансиране, ако нямате зелени и устойчиви практики

Марина Стефанова, председател на Българска асоциация на КСО специалистите, В развитие, 18.02.2021

14:26 | 18 февруари 2021
Обновен: 14:47 | 18 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

След няколко години съобразяването с ESG стандартите ще стане задължителен елемент при набирането на финансиране. Това заяви Марина Стефанова, председател на Българска асоциация на КСО специалистите, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Концепцията за ESG инвестициите не е нова, но сега тя е изключително видима и налагаща се много скоростно“, каза гостът.

„Промяната към устойчивост е кризисна и ни трябват инвестиции от частния сектор, тъй като само публичните финанси няма да помогнат. Доскоро имахме политическият ангажимент, но нямахме методиката, която да операционализира тези инвестиции в опазването на околната среда, развитието и укрепването на социалния капитал, намаляване на неравенства и др.“

По думите на Стефанова вече говорим за чисто нов вид капитализъм, а именно капитализмът на заинтересованите страни.

„Тази концепция е изцяло възприета в Давос от миналата година, но от тази година имахме първите 60 компании, като за първи път се обединиха около общи метрики в темата за ESG докладването и управлението. И това са компании, който имат пазарна капитализация от 4,5 трилиона долара“.  

„Ние имаме много метрики, но за първи път компании се обединяват около конкретни показатели за отчетност. Това е нещото, което инвеститорите и правителствата искат и то е ни изведе на нови ниво на прозрачност и сравнимост на информацията“, заяви Стефанова.  

„Днес инвеститорите имат за задача да пренасочат портфейлите си към устойчиви проекти. След като политиците са се ангажирали и създадат правната база, инвеститорите трябва да насърчават само такива следващи проекти, който гарантират, че критериите за устойчивост са заложени още при създаването на една компания“.

Относно постигането на приоритетите на „Зелената сделка“ в ЕС Стефанова заяви, че това, което най-много касае компаниите е фактът, че целият бюджет от следващия рамков период между 2022 г. и 2028 г. ще бъде изцяло подчинен на постигането на тези цели.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.