В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Петролът ще поскъпва в следващите месеци

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, В развитие, 27.01.2021

16:03 | 27 януари 2021
Обновен: 16:03 | 27 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Цените на суровия петрол тип Брент може да приключат годината на ниво от над 60 дори 65 долара за барел. Ако цените са по-високи, това ще бъде краткосрочно. Това заяви Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът коментира оставката на Джузепе Конте в Италия и прогнозира, че при предсрочни избори ще се стигне до правителство на крайнодясната Лига.  

„Според мен е нормално да видим известно задържане на инвестициите, ще видим краткосрочна несигурност и стабилизация в дългосрочен план по отношение на Италия“.

Относно настроението на петролните пазари Петров заяви, че големите стимули, въведени от новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън, следващи още по-големи такива от предишната администрация на страната, ще дадат тласък на икономическия растеж.

Тъй като зелената енергия все още не е абсолютна алтернатива на фосилните горива, ще видим рязък ръст на търсенето на петрол“.

По думите на госта зелените намерения на Байдън поставят под риск американската икономика, която макар че намали зависимостта си от петрола и все повече се връща към нея.

„Търсенето ще нараства, докато петролът не бъде изместен от зелената енергия, ако това изобщо се случи“.

Идеите за безвъглеродно бъдеще носят със себе си една много сериозна трансформация, която ще се отрази негативно в дългосрочен план на голяма част от компаниите в този бранш, особено на тези, които имат по-малко ресурси и не са напълно подготвени да издържат на този натиск“, заяви Петров.

Когато говорим за настроенията на инвеститорите можем да погледнем към фючърсния пазар, който сега показва увереност и очакване, че цените на петрола може да се повишат през следващите месеци, обясни гостът.  

„Бичите настроения изглеждат по-силни на петролните пазари и е по-вероятно да видим продължаващо възстановяване на петролните цени през следващите месеци“.

„Предполагам, че в следващите месеци ще сме свидетели на излизане от блокирането и очаквам шофьорският сезон, който е през лятото да бъде по-оживен от миналата година. Не трябва да забравяме и по-слабия долар, който дава своята подкрепа за петролните цени“, заяви Петров.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.