В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Oxford Economics: 2021 г. ще има трудно начало, но добър край за държавите от ЦИЕ

Томас Дворак, икономист в Oxford Economics, В развитие, 14.01.2021

15:04 | 14 януари 2021
Обновен: 15:04 | 14 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Най-добрият начин да се опишат перспективите пред страните от Централна и Източна Европа през 2021 г. е трудно начало и по-добър завършек на годината. Това заяви Томас Дворак, икономист в Oxford Economics, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„С напредването на ваксинацията и овладяването на пандемията очакваме икономиките на тези държави да се възстановят и да постигнат стабилен растеж до кравя на 2021 г.“

„В момента държавите от региона се облагодетелстват от големите си индустриални сектори, защото тези сектори се представят значително по-добре от останалите в икономиката“, заяви Дворак.  

„В процентно отношение икономиките ще нарастват повече през 2021 г., но това е, защото се свиха повече през миналата година.., но не очакваме предпандемичните нива да бъдат постигнати през 2021 г., а по-скоро в началото на 2022 г.“

Гостът заяви също, че от Oxford Economics очакват по-голяма рационализация през годината.

„Ще има по-регионален подход към глобализацията, но ще има и сериозен преход към въглеродно неутрално икономика“.

„Фискалната политика е основна за растежа. Тя ще бъде облагодетелствана от Фонда от следващо поколение на Европейския съюз и очакваме тази подкрепа за се усети повече в края на годината“, каза Дворак.

„Намаляването на държавния дефицит не трябва да бъде на дневен ред, нито през тази, нито през следващата година“.

Самият фонд на ЕС е много значим по две причини, смята Дворак. От философска гледна точка той ще спомогне за допълнителна интеграция , а от икономическа гледна точка – ще предостави значителна финансова подкрепа на страните.

„Фискалната политика обаче трябва да бъде добре третирана, а не само да се  изливат пари в икономиката…За съжаление политическите рискове ще се запазят както на национално, така на европейско ниво“.

От Oxford Economics прогнозират и постепенно поскъпване на валутите в страните от Централна и Източна Европа.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.