В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фонд ще помага на малкия и среден бизнес да излиза на БФБ

Александър Георгиев, изпълнителен директор и заместник-председател на УС на Фонда на фондовете; доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, В развитие, 3.12.2020

13:36 | 3 декември 2020
Обновен: 12:32 | 4 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Фонд ще помага на малкия и среден бизнес да излиза на пазара за растеж на МСП beam на Българска фондова борса. Това съобщиха Александър Георгиев, изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на Фонда на фондовете, и доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, по време на Investor Finance Forum. 

„IPO фондове има и на европейския пазар, като тяхната роля е да помагат на компаниите да излизат на борсите“, обясни Моравенов. По думите му през пазара за растеж МСП получават възможности за достъп до институционални инвеститори.

Доц. Маню

Доц. Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Моравенов каза още, че подобен фонд може да се създаде и за компаниите за регулирания пазар.

„Създаването на фонд, който да помага на малкия и среден бизнес да стига до фондовата борса, е част от планирането за следващия програмен период на Фонда на фондовете 2021-2027 г.“, заяви Александър Георгиев. Той подчерта, че най-голямото предизвикателство пред българските МСП е да преодолеят предизвикателствата от Covid кризата и да привлекат клиенти.

“Добре е да имаме предвид, че 1 лев публични инвестиции води до 5 лева частни инвестиции“, каза Георгиев, като допълни, че всичко, което прави Фонда на фондовете има за цел да засили ролята на институцията във финансирането на компаниите.

Александър Георгиев,

Александър Георгиев, изпълнителен директор и заместник-председател на УС на Фонда на фондовете. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Маню Моравенов подчерта, че в условията на криза фондовата борса е по-ликвидна спрямо миналата и по-миналата година, а набраният капитал през БФБ през 2020 г. е над 300 млн. лв.

Цялата дискусия може да видите във видео.

Как ще се възстанови икономиката след коронакризата; каква е връзката между пазарите и реалната икономика; кои са най-перспективните сектори според инвеститорите? Отговор на тези и още важни въпроси дава деветото издание на Investor Finance Forum, което се провежда днес, от 12 часа и се излъчва на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg. Тази година заради пандемията от COVID-19 деветото издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum ще се проведе в нов, хибриден формат от онлайн дискусии и телевизионно студио. 

Събитието се провежда с генералното партньорство на Първа инвестиционна банка и подкрепата на „Фондът на фондовете“,  Amundi Asset Management, Telelink Business Services, Schroders, Software Group, ЕвроФинанс, ActivTrades, Българска фондова борса, Централен Депозитар, TBI Bank. 

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.