В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

КФН: Премийният приход на застрахователите с минимален спад от началото на пандемията

Владимир Савов, заместник-председател, Комисия по финансов надзор, В развитие, 3.12.2020

12:35 | 3 декември 2020
Обновен: 12:33 | 4 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Премийният приход на застрахователите намалява с 2.5% на годишна база от март насам. Това съобщи Владимир Савов, заместник-председател на Комисията по финансов надзор по време на Investor Finance Forum.

„Застрахователният сектор е призван да компенсира и управлява рисковете от неприятни събития, но и той се оказа под двоен натиск от кризата – натиск от самата криза и натиск да предложи решения за изход от кризата“.

По думите на Владимир Савов кризата е ускорила процеса по дигитализация и въвеждане на иновации в застрахователния сектор.

Като положителен факт гостът отчете, че застрахователният сектор у нас в влязъл в пандемията подготвен от гледна точка на платежоспособността.  

„Наблюдаваме спад при незадължителните застраховки, но при застраховката гражданска отговорност отчитаме ръст от 1% за деветемесечието, докато при каско – имаме спад с 1%.

Целия разговор може да видите във видео.

Как ще се възстанови икономиката след коронакризата; каква е връзката между пазарите и реалната икономика; кои са най-перспективните сектори според инвеститорите? Отговор на тези и още важни въпроси дава деветото издание на Investor Finance Forum, което се провежда днес, от 12 часа и се излъчва на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg. Тази година заради пандемията от COVID-19 деветото издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum ще се проведе в нов, хибриден формат от онлайн дискусии и телевизионно студио. 

Събитието се провежда с генералното партньорство на Първа инвестиционна банка и подкрепата на „Фондът на фондовете“,  Amundi Asset Management, Telelink Business Services, Schroders, Software Group, ЕвроФинанс, ActivTrades, Българска фондова борса, Централен Депозитар, TBI Bank. 

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.