Европейските акции са напът да отбележат рекорден ръст на месечна база

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 30.11.2020

14:15 | 30 ноември 2020
Обновен: 17:47 | 30 ноември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Европейските акции изтриха по-ранните си спадове в понеделник, за да останат напът да отбележат рекорден ръст на месечна база. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

„Най-много поскъпват акциите на здравните и технологичните компании, докато банковите и енергийните книжа повеждат спадовете“.

Ийстън обясни, че бенчмаркът Stoxx Europe 600 е нараснал с 15% този месец, след като оптимизмът около ваксините подхрани ралито в стойността на цикличните акции.

„Междувременно петролът поевтиня до под 45 долара за барел в Ню Йорк в понеделник, след като неформална среща на министрите от ОПЕК + не постигна споразумение дали да се забави увеличението на добива на петрол през януари“.

„Доларът и държавните ценни книжа поевтиняват слабо“, отбеляза още пазарният анализатор.

Той отбеляза, че предстои да бъде открита търговията в Ню Йорк на фона на информацията, че S&P Global води напреднали преговори за закупуване на IHS Markit за около 44 милиарда долара - сделка, която би ускорила вълната на консолидация сред най-големите доставчици на данни на Wall Street.

Целия коментар може да видите във видео.