В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Социалните проблеми трябва да са в центъра на Плана за възстановяване и устойчивост

Доц. д-р Юлия Добрева, директор на направление Икономика във VUZF Lab, В развитие, 27.11.2020

14:22 | 27 ноември 2020
Обновен: 14:42 | 27 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Проблемите със социалното неравенство и здравната система трябва да са на първо място в Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това заяви доц. д-р Юлия Добрева, директор на направление Икономика във VUZF Lab, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Добрева коментира темата в контекста на експертно разработеното становище с 14 препоръки към проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, което лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) VUZF Lab изпрати до вицепремиера Томислав Дончев.

“Решаването на социалните проблеми е в сърцевината на нагласата на обществото към процесите, които протичат в държавата”, посочи Добрева.

“Трябва да синхронизираме политиката си, особено по отношение на маргинализираните групи, и да осигурим стандарт на живот, който да съответства поне на средния на Европейския съюз”.

Според госта страната ни трябва да прави стратегически планове, които да са базирани на програми в диапазона 15-20 години развитие и “един вид те да служат като “финансова конституция”.

“По този начин ще имаме много добре подредена схема и визия за този период”, обясни Добрева.

Гостът разказа и за предстоящата на 2 декември кръгла маса “Външна търговия и пандемия”, организирана от VUZF Lab.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.