В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Възобновяема енергия или петрол - какво ще изберат развиващите се пазари до 2030 г.?

Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker, В развитие, 27.11.2020

14:10 | 27 ноември 2020
Обновен: 14:18 | 27 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Макар и да са основен двигател на търсенето на петрол през следващото десетилетие, това е проблем за развиващите се пазари, тъй като тези страни имат много-нисък добив на черното злато и са силно зависими от неговия внос. Освен това петролът е сред главните замърсители на околната среда и като такъв причинява годишно 128 хиляди смъртни случая. Това коментира Кингсмил Бонд, стратег в Carbon Tracker, в предаването "В развитие"  с водещ Вероника Денизова.

"Сред развиващите се пазари около 2% от БВП отива за внос на петрол, като при по-бедните страни като Камбоджа делът възлиза на 5 на сто. Именно поради тази причина тези държави полагат огромни усилия да преминат към по-електрифицирани транспорт и икономика," коментира Кингсмил Бонд.

"Пандемията доведе до две промени в енергийния сектор: първо, тя нанесе щети върху търсенето на изкопаеми горива, като Международната енергийна агенция (МЕА) очаква 7-процентен спад на търсенето; и второ - тя не навреди на предлагането на ВЕИ".

По думите на Кингсмил Бонд тези два фактора ускоряват достигането на пика в търсенето на черно злато с 10 години, след който пазарната среда ще се влоши.

"Големите предимства за вносителките на петрол като Китай и Виентам във връзка с ВЕИ компонентите се изразяват във факта, че електричеството е местен, чист и лек за транспортиране ресурс. Голямата пречка за тях през последните години  бяха цените на батериите, тъй като те възлизаха на около 1000 долара за киловат час. Сега, към 2020 г., тяхната цена възлиза на 130 долара".

Гостът прогнозира, че след две години ще бъде също толкова евтино да бъде закупен електромобил, колкото и конвенционален.

"Разходът за инсталиране на локална мрежа за зареждане вече е приблизително равен на разходите за петрол".

В заключение стратегът в Carbon Tracker коментира, че развиващите се държави вносители на петрол представляват 80% от очаквания ръст в търсенето на черното злато до края на десетилетието. "Поради тази причина те имат възможността да определят бъдещето си, пренасочвайки транспортните си системи към електрически", добави още Кингсмил Бонд.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.