В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Световната и европейската икономика се насочват към постпандемичен цикъл

Д-р Андрей Радулеску, старши икономист в Banca Transilvania, В развитие, 23.11.2020

13:11 | 23 ноември 2020
Обновен: 14:14 | 23 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Според последните прогнози на Европейската комисия и Европейската централна банка има голяма вероятност брутният вътрешен продукт на Европейския съюз да се свие с 8% на годишна база през 2020 г. поради развитието на пандемията и последиците й върху световната икономика. Ако се вземат предвид макрофинансовите развития в глобален и европейски мащаб, по всичко личи, че най-лошото е преминало. Това заяви д-р Андрей Радулеску, старши икономист в Banca Transilvania, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

"Световната и европейската икономика се насочват към постпандемичен цикъл. Прогнозите на ЕК показват възстановяване от почти 5 на сто през следващата година".

По думите на Андрей Радулеску основните предпоставки за оптимистичните прогнози са положителните новини покрай ваксините, които от своя страна покачват надежди за старт на програмите за васкинция още през средата на декември. 

"Избухването на пандемията беше компенсирано от въвеждането на безпрецедентно увеличаване на фискалните мерки на европейско ниво и на глобално ниво. ЕЦБ въведе неконвенционални монетарни и фискални мерки чрез програмите си за изкупуване на активи, а стимулите, отпуснати от националните правителства, възлизат на 20 млрд. долара".

Андрей Радулексу коментира, че през 2021 г. на глобално ниво ще бъде започнат процес по фискална консолидация, тъй като са налице рекордни нива на публичен дефицит, като се същевременно се очаква и значително покачване на устойчивите инвестиции и ускоряване на прехода към по-зелена и дигитална икономика по целия свят.

"Ако разгледаме избухването на пандемията, тя представлява симетричен шок с асиметрични последици поради различната тежест на сектора на услугите спрямо БВП  на страните членки, но и същвременно поради предназначението и размера на регионалните стимули".

В заключение гостът изказа предположение, че мерките за смекчаване последствията от кризата и положителните новини покрай на ваксините ще доведат до стабилно възстановяване на сектора на услугите, което може да бъде отчетено още през началото на декември.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.