В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Джо Байдън ще затопли отношенията на САЩ с партньорите на страната

Доц. Паскал Желев, катедра Международни икономически отношения към УНСС, В развитие, 06.11.2020

13:48 | 6 ноември 2020
Обновен: 18:11 | 6 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Китай ще остане основният конкурент на САЩ, дори и Джо Байдън да поеме президентския пост, но тогава със сигурност ще станем свидетели на скъсването с едностранния подход на Доналд Тръмп и затопляне на отношенията с партньорите. Това заяви доц. Паскал Желев, катедра Международни икономически отношения към УНСС, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Макар че Доналд Тръмп твърди, че икономическите му постижения са безпрецедентни, това е преувеличено“, коментира гостът. По думите му, ако Джо Байдън стане новият президент на САЩ, ще видим приемственост с Тръмп, тъй като проблемите остават същите.

„Големите проблеми са икономическо неравенство, неравенството в териториалното развитие, необходимостта от развитието на инфраструктурата и др., но подходът на Байдън за разрешаването им ще бъде различен“.

"Основен акцент за Байдън, подобно на Тръмп, е защитата на средната класа, работните места в поработващата промишленост, но различия се забелязват в подхода към приоритетите и в данъчната политика", обясни Желев.

„Макар че и при двамата има елементи на протекционизъм, те се различават в отношението към партньорите на страната и международните организации. Байдън може да създаде общ фронт и да накара Китай да спазва международните търговки норми“.

„Не можем да очакваме рязко възстановяване на преговорите по трансатлантическото партньорство, но ще има затопляне на отношенията с Европейския съюз. Може да се очаква и преосмисляне и повторно влизане в транстихоокеанското споразумението, което може да се използва като инструмент срещу въздействието на Китай в региона“, заяви Желев.

„При евентуалното президентство на Байдън Китай пак остава основният конкурент и отношенията с него ще определят политиката, но със сигурност ще видим скъсване с едностранния подход на Тръмп и възстановяване на многостранната система за търговия“.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук