Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

5G технологиите са сред основните предизвикателства за страните от НАТО

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Клуб Investor, 31.10.2020

20:30 | 31 октомври 2020
Обновен: 07:56 | 1 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

5G е нова технология, която може коренно да промени живота на всички нас. Тя има не само икономически и търговски аспект, но и много силно отношение по въпросите на сигурността. Това каза Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Божилов комуникациите между европейските страни и тези от НАТО ще “вървят” по 5G мрежите, което води до основния въпрос: къде ще отиват данните и кой ще има достъп до тях.

“Това е нещото, което трябва да се дебатира и за което държавите трябва да вземат решение... НАТО може да постави някакви критерии, не може да налага решения на страните членки”.  

"Пандемията се отрази на всички сфери, включително и на сигурността", коментира Божилов. 

“Преди всичко коронавирусът ще изисква повече разходи за сфери като здравеопазване, социални дейности и образование и по този начин ще се редуцират разходите за отбрана”, обясни той.

Гостът добави, че заради пандемията са намалени и някои дейности, учения и тренировки, като част от организациите на НАТО и Щаб квартирата са редуцирали външните си контакти.

По отношение на предизвикателствата пред Алианса Божилов изтъкна две групи.

“Първата от тях е свързана със самото НАТО - какво представлява; какви са неговите цели; как страните от НАТО определят предизвикателствата и какви са възможностите му да се справи с тях, най-вече военните”, посочи гостът.

Той добави, че на второ място са рисковете, свързани с развитието на международните отношения, както и по отношение на новите технологии и най-вече начина на тяхното използване.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук.