В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Индустрията на бизнес услугите и технологиите се възстановява устойчиво от коронакризата

Илия Кръстев - председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), В развитие, 14.10.2020

14:43 | 14 октомври 2020
Обновен: 17:54 | 14 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Очаква се до края на годината растежът на месечна база да се възстанови до миналогодишните нива в индустрията на бизнес услугите и технологиите. Това каза Илия Кръстев - председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Кръстев посочи, че през 2019 г. развитието на индустрията е било стабилно, като е отчетен 20-процентен ръст на приходите и 8-процентен ръст на заетите в нея. На годишна база възнагражденията в индустрията се увеличават с 18%, стана ясно още от разговора.

“Има достатъчно отворени позиции и достатъчно инвеститори, които търсят възможности за инвестиране в държавата”.

По думите на Кръстев основните предизвикателства в сферата, породени от пандемията, са били свързани с рязката промяна на режима на работа.

Той обаче изтъкна бързото приспособяване към промените като едно от предимствата на индустрията на бизнес услуги у нас спрямо конкурентите ѝ в чужбина.

По отношение на 2021 г. експертът заяви, че прогнозите за индустрията на бизнес услугите и технологиите са позитивни, рисковете са свързани с фактори като данъчна система, промяна на регулации.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.