В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Намалява полагането на нерегламентиран труд у нас

Д-р Мария Титопулу, заместник-управител на ЛОТ-КОНСУЛТ, В развитие, 29.09.20

13:57 | 29 септември 2020
Обновен: 14:45 | 29 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

В България все по-малко се наблюдава полагане на труд без трудов договор. Това каза д-р Мария Титопулу, заместник-управител на ЛОТ-КОНСУЛТ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Тя каза още, че делът на недекларирания труд в България е 15,9% при 17% средно за ЕС, цитирайки данни на Международната организация на труда. 

"Въпреки това все още има случаи, при които полаганият труд не отговоря на условията в трудовия договор - например се работи на пълен работен ден, когато договорът е за половин и се полага извънрдене труд, който не се заплаща. Хората стават изобратателни, най-вече по време на криза". 

Д-р Титопулу посочи, че проблемът с нерегламентирания труд се наблюдава най-често при младите, тъй като нямат опит и не са запознати със своите права, и при неквалифицираните работещи, тъй като работят в сектори като хотелиертство и земеделие, където подобни практики са по-широко застъпени. 

Тя отбеляза ролята на средното образование като изключително важно, защото според нея това е времето, в което трябва да се наблегне на базови знания за това какво младите да очакват от пазара на труда и как да познават и защитават правата си. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук