В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Най-важното от миналата седмица: Инвеститорите се тревожат за разрастващата се пандемия

Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, В развитие, 28.09.2020

13:00 | 28 септември 2020
Обновен: 14:08 | 28 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Сред основните теми, които бяха във фокуса на пазарите през миналата седмица, а вероятно ще бъде и през тази, е притеснението на инвеститорите за нарастващия брой на заразени с коронавирус. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Вчера беше премината границата от 1 млн. жертви, причинени от болестта, като най-засегнати са Латинска Америка и Карибите. Междувременно през изминалата седмица Dax загуби почти пет процента. Ето защо инвеститорите ще трябва да бъдат подготвени за колебания на фондовите борси и през следващите дни“.

Бойчо Попов обясни, че освен пандемията съществуват и различни други рискове, като президентските избори в САЩ и преговорите с Великобритания след излизането ѝ от Европейския съюз.

„Независимо от това настоящото развитие на кризата предизвиква голяма несигурност. Въпреки че броят на новите инфекции в България все още е умерен, ситуацията се влошава в много други европейски страни. Затова на много места отново има по-силни ограничения“.

По думите на главния редактор на investor.bg темата за Brexit продължава да е на дневен ред.

„Британската Камара на общините прие Закона за единния пазар на премиера Борис Джонсън. Той предвижда части от споразумението за Brexit между ЕС и Великобритания да бъдат преустановени. По-конкретно, става въпрос за специалните правила за британската Северна Ирландия, които трябва да предотвратят твърда граница с члена на ЕС Ирландия. ЕС тълкува това като нарушение на закона и даде на Джонсън краен срок до края на септември да го оттегли. Все още не е ясно дали Законът за единния пазар ще бъде окончателно приет“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.