В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Журналист: Налице са ясни сигнали, че на големите банки в ЕС не им достига капитал

Петър Илиев, финансов журналист от Money.bg, В развитие, 21.09.2020

15:15 | 21 септември 2020
Обновен: 06:54 | 22 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Предложенията на Франция и Германия за облекчаване на изискванията за банкови капитали са радикална промяна спрямо Базел III. Това е ясен сигнал, че на големите банки в Европейския съюз не им достига капитал. Ако тези предложения бъдат приети като постоянна мярка, това ще бъде краят на европейския банков съюз и еврозоната такива, каквито ги познаваме. Това заяви Петър Илиев, финансов журналист от Money.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Промяната в правилата за оценка на риска ще доведе до самосиндикално сриване на банковия сектор. Създава се една зомбирана икономика и зомбирани кредитополучатели - ако се възстановят предпандемичните финансови регулации, тези които са получили облекчения, произтичащи от предложенията, няма да могат да си плащат кредитите. Вследствие на акумулираните загуби това ще нанесе жесток капиталов удар върху банките, като кредитори и кредитополучатели ще се спасяват без каквито и да е правила по директивата и регламента за преструктуране".

Петър Илиев заяви, че съществуват два варианта - "или ще се намери вариант за облекчаване и предложенията няма да бъде приети в техния вид, или те ще бъдат приети за постоянно, което ще доведе до скоростно печатане пари от ЕЦБ, заличайваки принципите на централната банка и Европейския банков надзор."

"Разхлабването на правилата не е в подкрепа на финансовата индустрия - не се намалява сложността на регулациите, а се извършва цялостно освобождаване от тях, при това не в рамките на банковата индустрия, а при големите кредитополучателите, които по принцип носят най-големия риск"

Целия разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук