В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Най-важното от миналата седмица: В България – новия външен дълг, в Европа – речта на Урсула фон дер Лайен

Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, В развитие, 21.09.2020

13:01 | 21 септември 2020
Обновен: 14:54 | 21 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Завръщането на страната ни на дълговия пазар е сред най-важните новини през изминалата седмица у нас, отбеляза Бойчо Попов, главен редактор на investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„България емитира успешно две емисии за първи път от 2016 г. насам. Стана ясно, че презаписването е над 4 пъти, като най-голям интерес е имало от фонд мениджъри и банки. Преобладаващият дял от емисията е отишъл към инвеститори от чужбина, включително от Германия, Великобритания, САЩ, Швейцария и др.“

„Сред акцентите на седмицата са и промените в изборното законодателство, според които се предвижда възможност за гласуване с машини и на хартия по избор на гласоподавателя“, обясни Бойчо Попов.

„През миналата седмица стана ясно, че малко над 5% от бизнеса се е възползвал от някакви държавни мерки, а най-голям интерес е имало през май – 10%“.

Главният редактор на investor.bg посочи като основен акцент в ЕС речта на Урсула фон дер Лайен, която той определи като всичко друго, но не и вдъхновяваща, след като е била прекъсната само веднъж от ръкопляскания.

„Основните послания в речта за Състоянието на съюза бяха свързани със затягането на климатичните цели, здравната политика и стремежът ЕС да се превърне в лидер в технологичната транформация“.

Целия разговор вижте във видео.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.