В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Цените на петрола ще се възстановят стабилно през 2021 г.

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, В развитие, 16.09.2020

13:51 | 16 септември 2020
Обновен: 15:48 | 16 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Търсенето на петрол дори след 2021 г. няма да се върне на нивата отпреди коронакризата, но възстановянето е налице и по-скоро има възходяща тенденция. При цените, излизайки от негативния сезонен фактор, през 2021 г. ще видим стабилно възстановяване и поскъпване на сорта Брент до 60 долара за барел. WTI може да достигне 60-65 долара. Това заяви Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Положително настроените относно цените смятат, че търсенето се възстановяваа от дъната през март и април. Организацията на страните износителки на петрол се придържа към споразумението за съкращаване на производството. Навлизаме в сезона на ураганите в САЩ и в момента производителите на петрол и газ в Мексиканския залив затварят".

"Данните за запасите на петрол в САЩ са доста волатилни и един от факторите върху тях са точно ураганите. Тяхното влияние е много сериозно. Не можем да направим точен извод за стабилна възходяща или низходяща тенденция при тях", уточни гостът.

По думите на Петров на петролния пазар има по-фундаментални фактори като възстановяването на икономиките, споразумението на ОПЕК и навлизането на алтернативните източници.

По повод заседанието на ОПЕК в четвъртък Петров очаква алиансът да се въздържи от сериозни промени.

"Контангото (бел. ред. ситуация, при която фючърсната цена на дадена стока е по-висока от очакваната спот цена на договора при падежа) е често срещано явление на петролния пазар. Когато нарасне прекалено много, идва заплаха – негативните цени", обясни Петров.Той не вижда опасения за повторни отрицателни цени тази година.

Собственикът на FXTrading отбеляза, че американските шистови производители по принцип произвеждат доста по-скъп петрол от своите арабски колеги и с повишаването на цените оживлението в шистовия сектор в САЩ определено се завърна. Той счита, че трябва да се намери балансът, ако цените скочат много, САЩ да не "излеят" огромно количество на пазара, но от друга страна, изтъкна, че ОПЕК трябва да държи цените високи, за да подхранва местните икономики на страните в Близкия изток.

"Доста от енеригйните гиганти имат проблем – Shell, например, премахнаха част от дивидента си. А при по-малките компании определено видяхме серия от фалити. Те трябва да потърсят диверсификация на енергийните източници".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.