В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Еврото поскъпва за трети пореден ден

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 11.09.2020

13:01 | 11 септември 2020
Обновен: 14:56 | 11 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Еврото поскъпва в трета поредна сесия спрямо долара в петък, след като по време на вчерашното заседание на Европейската централна банка перспективите за еврозоната бяха повишение и беше демонстриран спокоен подход към силата на единната европейска валута, заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„ЕЦБ увеличи леко прогнозата си за инфлацията за 2021 г. от 0,8 на сто до един процент. Прогнозата за икономиката също беше ревизирана в посока нагоре - вместо спад от 8,7% очакването е за свиване с 8%. За 2021 г. прогнозата е снижена от 5,2 на 5%“. 

По думите на Магдалена Иванова обаче през днешния ден по-голям интерес ще представляват движенията при британския паунд, който претърпява най-големите си спадове спрямо еврото от март насам поради рязко влошаване на настроенията около търговските преговори около Brexit.

„От търговията на капиталовите пазари в края на седмицата се вижда, че борсите не намират единна посока, след като в четвъртък продължиха разпродажбите на книжата на компаниите от технологичния сектор“.

Според д-р Иванова на настроенията на пазарите натежава и поредната пречка за прокарване на нов пакет от мерки за смекчаване на щетите за икономиката от пандемията в САЩ, след като сенатът не успя да приеме план за стимулиране на икономиката на републиканците.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" гледайте тук