В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Риск апетитът намалява, инвеститорите се насочват към японската йена и дълговите пазари

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 09.09.20

13:22 | 9 септември 2020
Обновен: 14:50 | 9 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Апетитът за риск при инвеститорите намалява в последно време. Повечето инвеститори се преориентират към японската йена и към пазара на дълг.  Това каза форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

По отношение на цената на петрола, анализаторът посочи, че основният фактор, който я притиска, е притеснението относно възстановяването на търсенето. 

"Сезонът на пътуванията в САЩ е към своето приключване, ръстът на заразените също е фактор. Броят на нефтените платформи, които работят, е 3 пъти по-малък спрямо година по-рано". 

По отношение на капиталовите пазари, Митренцев заяви, че  Европа се разграничава от негативните настроения в САЩ и Азия. 

"Доста сериозни бяха разпродажбите на акции на щатските капиталови пазари снощи, главно продиктувани от разпродажби в технологичния сектор. Водещите индекси Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq спаднаха. Очаква се към 4,30 българско време щатските борси да отоврят с лека корекция. В Азитско-тихоокеанския регион пазарът е изцяло на червена териотория. В Европа има по-скоро положителни настроения преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ)".

 Анализаторът каза, че се очаква ЕЦБ да предложи нов пакет стимули и да има продължаващ ръст на европейските индекси.

"Очакванията са да бъде подаден сигнал за краткосрочната парична политика и да има повече яснота за целевата инфлация на ЕЦБ. Основните лихвени проценти се очаква да останат на ниво от 0%".  

По думите му причината за разпродажбите в САЩ е нарастващият брой случаи на заразени с Covid-19.  "Продължаващите дебати за нов пакет стимули в САЩ също влияят на индексите", добави той.  

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.