В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българската индустрия привлича френските инвеститори

Весела Тодорова-Мозеттиг, директор Френско-българската търговска и индустриална камара, В развитие, 31.08.2020

14:19 | 31 август 2020
Обновен: 18:55 | 31 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Няма сериозен спад по отношение на френските инвестиции у нас. Единствено някои компании имаха спрени проекти на ниво индустриални сектори, в авиосектора, например. Нараства интересът към текстилния сектор. Предимствата на България в областта на ниършоригнга (бел. ред. преместване на разработката на технологии в страни с по-нископлатена и висококвалифицирана работна ръка, но които са много по-близо до дома от традиционните офшоринг дестинации) са, че тя има високи компетенции, тук се намират лесно поддоставчици и така процесите могат да се преорганизират. Местната индустрия привлича френските инвеститори. Това заяви Весела Тодорова-Мозеттиг, директор Френско-българската търговска и индустриална камара, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Сравнително топлата и мека пролет и горещо лято "издърпаха" реколтата на грозде по-рано, средата на август, в няколко региона във Франция. Гроздето съдържа повече захар, по-ароматно е, градусът може да бъде по-висок. Налага се производителите да регулират тези параметри".

Гостът посочи, че френските винопроизводители правят паралел с 2003 г., когато пак е имало изкючителни горещини. Според Тодорова-Мозеттиг тази година те са се подготвили с напояване и са предвидили ранния гроздобер.

По отношение на традиционното лидерство в производството на вино във Франция регионите са северни и южни, стана ясно от думите на госта, като северните се отличават с по-висока киселост и по-нисът градус на виното, както и по-континентален климат.

Директорът на Френско-българската търговска и индустриална камара подчерта, че в сектора е имало проблеми със сезонните работници заради коронавируса. "Голяма част от работниците идват от чужбина. Наемането им е свързано с прилагане на допълнителни мерки", отбеляза тя.

Датата за празника на младото вино Божоле (Божоле нуво) е 19 ноември. "Ще има 500-600 гости. Ако не се организира, събитието ще протече виртуално", разкри Тодорова-Мозеттиг.

"По-скъпите френски вина отбелязват спад в търсенвето. Имаше повишение на митата за американския пазар, това се комбинира с последиците от кризата, транспортни трудности и препятствия при продажби. Защитените названия за произход запазват нивото си. Наблюдава се лек ръст при вината в кутии. Електронната търговия се е развила силно, отбелязвайки ръст от 179%", става ясно още думите на госта.

Весела Тодорова-Мозеттиг изтъкна, че френското правителство е предвидило да отпаднат за винопроизводителите някои социални плащания, особено за микропредприятията. Секторът е подпомогнат със 140 млн. евро. "Бяха договорени 263 млрд. евро от Брюксел по линия на земеделските фондове. Регионалните асоциации също подпомагат своите винопроизводители", добави още тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.