В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Тревогите на Фед охладиха оптимизма на инвеститорите

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg. В развитие, 20.08.2020

12:49 | 20 август 2020
Обновен: 13:38 | 20 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите поевтиняват в голяма част от света, след като Федералният резерв сигнализира за продължаваща загриженост относно пандемията, която тежи сериозно на най-голямата икономика в света. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Представители на Фед казаха, че вирусът представлява значителен риск за икономическите перспективи в средносрочен план“.

Магдалена Иванова обясни, че от Фед се притесняват, че здравна криза ще се отрази тежко на икономическата активност, заетостта и инфлацията в краткосрочен план и представлява значителен риск за икономическите прогнози в средносрочен план.

„Цените на петрола са под натиск в четвъртък заради опасения, свързани с възстановяване на търсенето, след като от ОПЕК предупреди, че втора вълна на пандемията представлява основен риск за петролния пазар“.

Д-р Иванова коментира и факта, че заедно с обезценяването на американската валута през тази година разпродажбите на валутите на развиващите се пазари също продължават.

Бразилският реал, южноафриканският ранд и турската лира са изгубили около 20% от стойността си спрямо долара през тази година, а руската рубла и мексиканското песо са изтрили около 15% от стойността си.

По думите на главния редактор на bloombergtv.bg инвеститорите остават предпазливи към валутите на развиващите се държави заради потиснатия икономически растеж и високите нива на заразени с коронавирус в по-бедните страни.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.