В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Фокусът на Великобритания трябва да е върху спасяването на бизнеса

Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade, В развитие, 13.08.2020

14:59 | 13 август 2020
Обновен: 17:20 | 13 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

В момента фокусът на британското правителство трябва да е върху спасяването на малкия и среден бизнес, като им се осигури възможно най-голяма подкрепа. Така компаниите ще бъдат насърчени да наемат служители. Това каза Наийм Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"В момента британската икономика има нужда от повече политики за създаването на работни места. Ако квалифициран кадър кандидатства за 60-70 работни места и няма отговор, той би кандидатствал и за обикновена работа като санитар. Но дори и тези работни места са малко, тъй като бизнесът не харчи за подобни неща".

Аслам смята, че Английската централна трябва да се увери, че банките подкрепят икономиката на страната. "В момента много банки намаляват своите ипотечни продукти. Независимо дали става дума за търговска ипотека или ипотечен кредит за ново жилище, критериите станаха много по-строги в условията на коронакризата", обясни той.

"АЦБ трябва да бъде възможно най-строга с банките, за да се увери, че те подкрепят малките и средни предприятия, без да ги облага с прекалено големи тежести".

Според него ако АЦБ не се бе намесила и не бе въвела стимули по време на пандемията, икономическият спад във Великобритания щеше да е още по-голям през изминалото тримесечие. 

"Великобритания можеше да избегне толкова голям спад на БВП от 20.4% през второто тримесечие, ако беше въвела правилна стратегия за ограничаването на разпространението на коронавируса. Ограничителните мерки в страната бяха въведени чак в края на март. Също така вече имаше примери със стратегии срещу коронавируса от Китай и други азиатски страни".

По думите му Великобритания все още не е видяла най-лошото от пандемията, тъй като тя държи икономиката на командно дишане. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.