В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кредитирането се възстановява благодарение на ниските лихви

Д-р Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, В развитие, 11.08.2020

14:50 | 11 август 2020
Обновен: 17:42 | 11 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Към момента виждаме благоприятни нива на лихвените проценти, които са предпоставка за търсене на повече заемен ресурс. Виждаме, че предлагането от страна на банките не е нарушено. Остава и съответното търсене от страна на домакинства и фирми. Предизвикателството ще е как ще се развие търсенето на заемен ресурс. Това каза д-р Свилен Колев, експерт направление „Банкова политика и анализи“ в Асоциацията на банките в България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Ниските лихвени проценти по кредитите са факт. От последните данни виждаме, че през юни има леко възстановяване на кредитирането спрямо предходните два-три месеца".

Д-р Колев коментира, че мярката в банковия сектор, свързана с т.нар. мораториуми върху вноските по заемите, която бе приета през април, работи ефективно и има интерес към нея.

"През второто тримесечие има близо 120 хил. подадени искания и одобрени кредити за домакинства за 2 млрд. лева, както и одобрени кредити за фирми за 8 млрд. лева".

По думите му състоянието на икономиката ще бъде определящо за банковата система у нас.

"Съотношението на разходите спрямо приходите в банковата система в България е високo за Европейския съюз, показват данните към първото тримeсечие. Има по-силно увеличаване на разходите за провизии. Освен това разходите през първата половина на тази година и през миналата година бяха движени от инвестиции за подобряване на IT инфтаструктура и подобрение на услуги за мобилно и електронно банкиране".

Също така д-р Колев обясни, че мерки, които са насочени към най-уязвимите сектори като туризма, транспорта и ресторантьорството, тепърва ще дават резултат. "Те би трябвало да дадат глътка въздух на тези сектори, за да преминат през ситуацията", допълни той.

"Краткосрочно мерките може да се оценят като работещи. Колкото повече работни места се запазят, ще е по-добре. Това има отражение върху нагласите за потребление на домакинствата и води до запазване на тяхната иконимическа активност".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на "В развитие" вижте тук.