В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коронакризата създава благоприятни условия за ръст на насилието и конфликтите

Доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, В развитие, 10.08.2020

15:16 | 10 август 2020
Обновен: 16:34 | 10 август 2020
Автор: Николета Рилска

Вниманието на великите сили в момента е насочено към овладяване на здравния проблем на фона на продължаващото разпространение на коронавирусната пандемия. Много е опасно, ако моментът се използва за бунтове. Сред регионите с най-висок конфликтен потенциал са Близкият изток и Африка. Това каза доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“Възможно е да има ръст на насилието и конфликтите, след като имаме толкова “благоприятна среда”, която изостря социалното напрежение”, коментира Минчева. Тя посочи, че преекспониране на публичното недоволство има по целия свят. 

По думите на експерта това отчасти се дължи и на мерките срещу пандемията - ограничаване на човешката свобода, възможностите за придвижване, които карат хората да се бунтуват. “Икономическият фактор също е значим”, добави тя. 

Минчева посочи, че великите сили също се намират в условията на променяща се обстановка, чийто правила не са установени. “Големите играчи не познават средата и не могат да предвидят всички ходове”, изтъкна експертът. 

“САЩ, Китай, Русия и Европейския съюз са както окуражени от възможностите, които им предоставя променящият се международен ред, така и са малко уплашени”. 

Според анализатора конфликтът в Афганистан е тревожен, тъй като страната се оказа потенциално “котило” на тероризъм и сериозен източник на нестабилност. 

По отношение на Турция Минчева посочи, че страната е една от малкото, в които има редовна, а не наемническа армия. “Турците приемат сериозно войната и конфликтите, те имат войски в Средиземноморието, близо до границите на Либия и Сомалия, както и в Северен Иран.  Междувременно Турция има вътрешни проблеми, свързани с нестабилността на лирата”, обясни експертът. Тя изтъкна, че ако Турция не издържи вътрешно, трудно ще издържи на международната роля, която е поела. 

“Все още ситуацията в Турция е управляема, но може би трябва да се мисли за баланс между външната и вътрешна политика”, добави Минчева. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.