В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Лихвите у нас са рекордно ниски, няма сигнали за увеличаването им

Тихомир Тошев, изп. директор на "Кредит Център", В развитие, 30.07.2020

14:39 | 30 юли 2020
Обновен: 17:00 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Лихвите в България за бизнеса и населението никога не са били на толкова ниски нива. Те са най-ниските и за региона. На този етап няма риск за увеличаването им - ликвидността в системата е добра, конкуренцията между банките е твърде висока - вероятно лихвите ще останат на настоящите си нива до края на годината - между 4 и 6% за потребителските кредити и между 2,7 и 3,2%. Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център", в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

Тошев посочи, че юни е бил силен месец за потребителските и ипотечни кредити у нас, очаква се такъв да е и юли. Той изтъкна, че засегнатите от пандемията сектори се отдръпват от пазара, но всички останали участници в него са доста активни.

“Неяснотата около коронакризата пред най-тежко засегнатите сектори доведе до намаляване на лихвите и по депозитите, банките са свръхликвидни, затова лихвите ще продължат да са ниски. Леко намаляват лихвите и по кредитите заради конкуренцията”. 

Гостът отбеляза, че бизнесите трябва да се стимулират да харчат и да инвестират парите си, тъй като депозитите не им носят доходност. 

“Пандемията създава несигурност, а най-сигурното място продължават да са банките... Част от бизнеса плаща за това парите му да са на сигурно място и да се пазят”. 

По думите на Тошев има други възможности и други инвестиционни инструменти, които могат да носят по-висока доходност. “Българите трябва да започват да се оглеждат и за други форми на инвестиция”, изтъкна той. 

Експертът добави, че ниските лихви водят до голяма активност в кредитния бизнес, но някои компании рискуват с необмислени модели на работата си, имайки се предвид настоящата обстановка. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук