В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ускореното развитие на всички сфери в България зависи от състоянието на институциите

Стефан Попов, професор по политическа философия и преподавател в НБУ, В развитие, 22.07.2020

13:15 | 22 юли 2020
Обновен: 14:19 | 22 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Най-важното нещо, за да се отключи ускорено развитие на всички сфери в България, включително на политическата, икономическата и обществената, е състоянието на основните институции. Когато защитата на правата на гражданите и правовата държава вътре в институциите функционират добре, това ще отключи неимоверно развитие в България, каквото има в далекоизточни страни като Южна Корея. Това каза Стефан Попов, професор по политическа философия и преподавател в НБУ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Вместо да създаваме поредната организация за борба с оррганизираната престъпност и корупция, трябва да намерим начин управлението да се изчисти от своите вътрешни дефекти и институциите да се подредят добре".

Попов коментира, че обществото е много податливо на кухи фрази. 

"Популистката ситуация е ситуация на масова демокрация. Тя предполага равно участие на всички имащи право на глас. Това означава, че 40% от българските граждани, които са функционално неграмотни, участват във формиране на политическо представителство. Те по дефиниция са аудитория на някакъв вид шоу. Възможността те да бъдат заразени не просто от кухи фрази за корупция, а от суеверия и шоу е огромна.  Поради това политиката се превръща в маркетингова дейност. Който успее да хване вълните на тази функционално неграмотна аудитория, може да спечели 40% на избори".

По думите му изграждането на глобална антикорупционна кампания от Световната банка е нещо напълно излишно, тъй като кампанията не е локална и според нея се предполага, че корупцията е всеобщ обект.

"Предполагането, че корупцията е всеобщ глобален обект, срещу който целият свят води кампании, не води до никъде и превръща конкретните управленски дейности по снижаване на корупционните дефекти в една корупционна реторика, която обхваща политическата сфера. Така всички политически играчи започват да се обвиняват един друг в корупция".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук