В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България ще електрифицира жп участъци чрез европейския механизъм за свързване

Михаил Рангелов, директор „Медии“ във Форума за Балкански транспорт и инфраструктура, В развитие, 20.07.2020

14:14 | 20 юли 2020
Обновен: 15:53 | 20 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

При железопътния транспорт в България все още има участъци, където тяговата енергия е на дизел. Идеята е по европейския механизъм за свързване, където е възможно, да бъдат електрифицирани тези участъци. Това обуславя не само екологичността, но и по-добрите икономически показатели, които могат да се постигнат при използване на жп транспорт, особено при електрическа тяга. Това каза Михаил Рангелов, директор „Медии“ във Форума за Балкански транспорт и инфраструктура, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

"Механизмът за свързване на Европа е допълнение към съществуващите оперативни програми „Транспорт“, където са големите проекти. Механизмът е помощен инструмент, който повечето държави използват успешно".

Той обясни, че идеята е в Европа да се подобрят трансграничните преходи при преминаване на стоки и товари.

"Това са т.нар. слаби места в логистичните вериги, като целта е да бъде повишена пропускателната способност и да се улесни пътуването на стоки, товари и хора", отбеляза Рангелов.

"Железопътният транспорт е много по-екологичен в сравнение с останалите видове транспорт, тъй като се превозват големи количества товари на големи разстояния, като това се извършва с минимум поражения върху околната среда. За да се осъществява този транспорт, трябва да има изградена подходяща инфраструктура".

По думите на Рангелов стремежът на Европа е да се постигне унифициране на цялата европейска мрежа.

"По този начин ще бъдат бъдат създадени дублиращи се инфраструктури и правила за начин на преминаване", коментира той.

Вижте видеото с целия разговор с подробности за българските проекти, които ще получат финансиране по обявената от Европейската комисия програма

Всички гости на  "В развитие" вижте тук.