В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ентусиазмът на инвеститорите охладня в края на седмицата

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 17.07.2020

12:57 | 17 юли 2020
Обновен: 14:41 | 17 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

След разнопосочни макро данни, старт на сезона на отчетите, среща на Европейската централна банка и на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори настроенията на пазарите охладняха в края на седмицата. Това заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg в предаването „В развитие“ с Вероника Денизова.

"Фокусът на европейските пазари е към срещата на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз по повод фонда за възстановяване в размер на 750 млрд. долара. Индексът Stoxx Europe 600 нарасна с около 9%, а Euro Stoxx 50 се повиши с 16%, след като предложението за икономически стимули беше оповестено публично на 18 май“.

По думите на главния редактор на bloombergtv.bg индексите в Европа в ранните часове на сесията в петък регистрират основно понижения заради слабите очаквания за постигане на сделка за спасителния пакет въпреки призивите това да се случи възможно най-бързо.

„Dow Jones затвори сесията в четвъртък с първи спад от пет сесии насам. Книжата на Netflix поевтиняват с повече от 3% на седмична база досега. Акциите на Facebook, Amazon, Alphabet и Microsoft също регистрират спадове в цените си“, обясни д-р Иванова, като добави, че следващите няколко седмици ще бъдат ключови за технологичните гиганти, тъй като се чакат отчетите им за второто тримесечие.

„Въпреки че в петък борсата в Китай приключи търговията на положителна територия, то китайските акции отчетоха най-големия си седмичен спад от пет месеца насам“.

„Петролът регистрира спад в цената си в петък заради нарастваща несигурност относно глобалното възстановяване на търсенето на горива след ръста на новите случаи на COVID-19 в няколко страни и облекчените съкращения на добива от основните производители“, каза още д-р Иванова.

„Брент и американският суров петрол поевтиняваха с по 1% в четвъртък, след като от ОПЕК+ се съгласиха да облекчат рекордните съкращения на доставките от 9,7 милиона барела на ден с около 2 милион барела на ден от август“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.