В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България и Норвегия създават условия за повече бизнес между двете държави

Миряна Александрова, изпълнителен директор на Норвежко-българска бизнес група, В развитие, 26.06.2020

14:14 | 26 юни 2020
Обновен: 16:06 | 26 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Предстои да се открие търговска камара в Норвегия, чиято основна дейност ще бъде дългосрочен напредък на икономическите отношения между България и Норвегия. Тепърва могат да бъдат запълвани нови пазарни ниши, да има ръст на партньорствата, както и да се осигури по-добра разпознаваемост и имидж на България в Норвегия, заяви Миряна Александрова, изпълнителен директор на Норвежко-българска бизнес група, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Александрова отбеляза, че България не е добре позната като туристическа дестинация в Норвегия.

"Българско вино и биопродукти имат голям потенциал да навлязат на норвежкия пазар. Но имаме добре установени партньорства в сферата на информационните технологии", допълни тя.

По думите на госта интересът от страна на българските фирми за правене на бизнес в Норвегия винаги е бил висок, а от друга страна, при норвежците това желание не е пропорционално.

Стокообменът между България и Норвегия за последните три години е около 70 млн. евро годишно, обяви Миряна Александрова, като разкри, че България основно изнася слънчоглед, двигатели и пластмасови продукти.

Тя подчерта, че в България има около 30 норвежки фирми, позиционирани в сегментите на недвижимите имоти, IT сферата, медицинска и военната индустрия.

"Няколко норвежки фирми прехвърлиха активността си на българския пазар и се надяваме да оценят какво може да предложи България".

По повод културните и бизнес различията между двете държави Александрови открои факта, че в Норвегия корупция не е допустима, затова тя смята за необходимо там да се промотират надеждните български фирми, отговарящи на норвежката бизнес етика.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.