В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очаква се пазарът на смартфони да се свие с 10-15% през 2020 г.

Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, В развитие, 18.06.2020

14:01 | 18 юни 2020
Обновен: 15:59 | 18 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Пазарът на смартфони отразява цялостната икономическа ситуация и зависи от разполагаемия доход на доста хора. Очаква се пазарът да се свие с 10-15% тази година, като все още остава отворен въпросът за риска от влиянието на втора вълна на пандемията. Това мнение изрази Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Гостът обясни, че в тази ситуация влияе и времевият ефект. "Китай бе засегнат първо, след това последва Европа, като в Европа имаше консолидация на пазара и това до известна степен продължава", допълни той.

По темата за Huawei Бейкър изтъкна, че компанията не губи толкова, колкото се тиражира. "Продажбите не спаднаха чак толкова, понижиха се само в Западна Европа. Въпросът е в качеството. Продажбите се насочиха към по-стари модели. Допълнителните приложения на Google за Android – с това е свързан проблемът на Huawei", поясни той.

Според Бейкър предстои да има ценови натиск върху доставчиците.

"Телеком компаниите ще искат от производителите да създават по-евтини устройства в по-ниски ценови класове", уточни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте  тук.