В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Споделеното кредитиране в България се възстановява през май

Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Iuvo Group, В развитие, 17.06.2020

14:12 | 17 юни 2020
Обновен: 14:58 | 17 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

P2P кредитирането (бел. р. споделеното кредитиране) следва общите тенденции на пазара. Спадът в резултат на кризата около коронавируса бе рязък, но през май вече се наблюдава възстановяване в областта. Това заяви Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Iuvo Group, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Статистиката на luvo Group за май показва, че оборотът на пазара е с 85% по-висок спрямо този през април.

"Кредитополучателите реагираха бързо и адекватно и преминаха в режим на съкращаване на разходите, за да запазят ликвидността си".

Иванов обясни, че кредитиращите компании, работещи с физически лица, са се представили по-добре след първоначалния шок. Компаниите с финансиране и кредитиране към юридически лица обаче са срещнали затруднения, става ясно от разговора.

Гостът отбеляза, че се е изпитал известен капиталов недостиг в сектора на алтерантивното кредитиране. "До голяма степен ликвидните проблеми бяха предизвикани и от държавните регулатори", уточни той.

"В дългосрочен план шокът ще е отрезвяващ за бранша като цяло. От края на тази година ние лично като компания можем да се върнем по пътя към растежа".

Ивайло Иванов подчерта, че преструктурирането в областта и подборът и оценката на активите е продължителен процес.

"Тази криза ще ни даде още информация какви допълнителни гаранции да внесем в отношенията с финансовите институции", смята той.

Според госта докато инвеститорите преди не са обръщали толкова внимание на тези детайли, сега фокусът върху тях ще нарасне, като това ще направи процесът двустранен, т.е. клиентите да гласуват с портфейлите си за това кои платформи са взели правилните мерки.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.