В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новият взрив в Турция пак не събуди реакцията на пазарите

Пазарен коментар на Симин Демокан, 08.06.2016

14:06 | 8 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаше огромен взрив в провинция Мардин в югоизточна Турция. Експлозията е била пред полицейски участък и е съборила фасадата на пететажна сграда, като взривът изглежда е причинен от кола бомба. Потвърдени са трима загинали и над 20 ранени. Атаката последва взрива от вчера, в който загинаха 11 души. Все още никой не е поел отговорност за взривовете. След вчерашния атентат президентът Ердоган обвини кюрдската групировка ПКК. Турция се сражава в момента на два фронта срещу тероризма - срещу Ислямска държава и срещу ПКК. Това каза в своя коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Bloomberg - Истанбул Симин Демокан.  

"Подобно на реакцията от вчера, пазарите имат слаба реакция. Турция разчита на чуждестранни капитали и инвеститорите следят по-скоро решенията на Фед и ЕЦБ и се интересуват твърде слабо от продължаващите смутове в страната", каза още Демокан. "Индексът Борса Инстанбул започна деня на ниски нива, но в момента се търгува с повишение, а лирата се покачва спрямо долара за втори ден и това е заради това, че Фед ще повиши постепенно лихвите".

"Индустриалното производство, което е коригирано за април е спаднало с 1,1%, което е доста по-зле от очакванията на икономистите. Заместник министър-председателят Мехмет Шимшек заяви, че тези данни говорят за забавяне. В петък очакваме данни за ръста на икономиката. Според една анкета на Bloomberg икономистите очакват ръст на БВП от 4,4% на годишна база, което е подкрепено и от търсенето на пазара". 

Вижте целия коментар: