В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Една трета от бизнеса в България - недоволен от наемодателя си

Николай Неов във В развитие, 08.06.2016

13:22 | 8 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Николай Неов, директор "Офис площи" в MBL CBIE. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Неов, директор "Офис площи" в MBL CBIE. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над една трета от наемателите не са доволни от управлението на сградите си. Това каза Николай Неов, директор "Офис площи" в MBL CBRE в интервю на Яна Строй и Делян Петришки в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. По-голямата част от наемателите са доволни от управлението и поддръжката на сградата, които обитават, но 11% показват категорична неудовлетвореност. 24% запазват неутралитет по този въпрос, сочат данните от "Проучването на нагласите на големите офисползватели 2015-2016". Изследването на MBL CBRE обхваща 80 компании, работодатели на над 15 000 служители, които заемат общо над 150 000 кв. м. офис площи. 

"Три сектора движат търсенето на офис площи в България и са най-оптимистично настроени към бъдещото си развитие – аутсорсинг, IT и професионални услуги. Те са и основни ползватели на офис площи. 64% от компаниите са увеличили персонала си през изминалите 5 години, като в някои случаи се стига до ръст от 500 или дори 1000%. 28% планират разрастване над 25% в следващите 2 години".  

През последните 2 години има подем на пазара, което доведе до намаляване на свободните площи и покачване на наемните нива, каза Неов. "Очакваме предлагането да навакса през 2017-2018 година". По думите му трудно ще видим изграждане на нови бизнеспаркове извън София, но "в столицата има един проект, който е подобен на бизнеспарка в района на летището, Sofia Airport Center, както и още един в близост до бизнеспарка".

Неов коментира и продуктът, предлаган от Beta House, който "стана доста популярен". "Възможността да се хотелират определен брой служители в подобни пространства по-скоро покрива временна нужда, а не дългосрочни решения".

Вижте целия коментар: