В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инвеститорите смениха стратегията с отваряне на икономиките

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 28.05.2020

15:01 | 28 май 2020

На фондовия пазар се увеличават сигналите, че инвеститорите виждат възстановяване от пандемията от коронавирус. Нарастващият оптимизъм в икономиката се появява навсякъде, като акциите на банките, енергийните компании и малките фирми поскъпват. Това каза д-р Магдалена Ивановаглавен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В същото време предишните пазарни победители, които се възползваха от мерките за престой у дома, се превръщат в изоставащи. Круизните компании отчетоха ръст в цената на книжата си, докато Zoom Video и други компании от сектора започнаха да изостават".

Д-р Иванова даде за пример индексът, проследяващ компаниите с малка пазарна капитализация, Russell 2000, който е прибавил 3.1% към стойността си в сряда, докато технологичният Nasdaq е обърнал движението на зелена територия чак в края на сесията на Wall Street.

"Зад всичко това стои убеждението, че когато щатите и държавите се отварят отново и коронавирусната крива бавно започва да отминава, инвеститорите са свободни да се позиционират, вземайки предвид промяната. Никъде това не е по-видимо, отколкото при авиокомпаниите и круизни оператори", каза още главния редактор на Bloombergtv.bg.

По думите ѝ облекчаването на мерките и надеждите скоро да се създаде ваксина срещу коронавируса са сред факторите, които движат пазара нагоре.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.