В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цветан Кюланов: Солидарността ще е приоритет в многогодишната финансова рамка на ЕС

Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, В развитие, 22.05.2020

13:56 | 22 май 2020

Солидарността в рамките на Европейския съюз (ЕС) има няколко аспекта, първият от които се изразява в директната помощ. Отделно, на 27 май Европейската комисия (ЕК) ще излезе с предложение за многогодишна финансова рамка на ЕС, която ще отразява новите потребности в условията на криза. Сред тях ще е солидарността. Това коментира Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Икономическата вазимосвързаност между държавите членки показва, че е в личен интерес на всяка от тях да изрази максимална солидарност, за да се възстановят бързо и заедно".

"ЕК си е поставила за цел да позволи повече бюджетна свобода. При правилата за държавна помощ Комисията въведе гъвкавост, съобразена с правната рамка на ЕС, и ускори процедурите по тях. Видяхме одобрение в рамките на дни", уточни Кюланов.

Иновациите, дититализацияте и зелената политика са областите, които също са приоритетни за ЕС в дългосрочен план, потвърди той.

Гостът обясни, че България избира по-консервативен подход по отношение на бюджетната свобода, което според него е добре за нашата финансова система.

Цветан Кюланов каза, че в по-нататъшната фаза от възстановяването от кризата у нас трябва да се фокусираме върху запазване на работните места  - особено в засегнатите сектори като транспорт и туризъм.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.