В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Компаниите в Европа отчитат спад на печалбите си с около 25% за първото тримесечие

Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", В развитие, 07.05.20

14:45 | 7 май 2020
Обновен: 00:36 | 5 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На американския пазар компаниите, които са част от най-големия индекс S&P 500, при близо 66-70% оповестени резултати, показват около 9% спад на ръстовете в печалбите. 65% от компаниите показаха малко по-добри резултати от очакваните, останалите 35% - по-лоши резултати. Това каза Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт" в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

Дончев каза още, че при приходите картината е подобна - 61% от компаниите са с по-добри приходи от очакваните от анализаторите, а 39%- с по-лоши.  

По думите му резултатите спрямо очакванията са на 10-годишно дъно. 

“Много по-различно е в секторно отношение. Компании, които са по-устойчиви и по-нециклични, дори в тази среда успяват да покажат добри резултати. Технологичните компании са такъв пример, здравеопазването се справя доста добре, както и комуналните услуги”.  

Дончев обясни, че този тип сектори, които не са засегнати от кризата с коронавируса, се представят добре, докато точно обратното е при петролните компании.  

“При тях има дълбок спад на печалбите. Има и някои финансови компании, на които също им се отразява много лошо и печалбите спадат драстично. След тях можем да наредим и такива компании, които се занимават с продажба стоки и услуги, които не са от първа необходимост”, допълни той.   

Главният инвестиционен директор посочи, че ситуацията е подобна в Европа и Азия и дори резултатите са по-лоши.  

“В Европа спадът на печалбите е около 25% за първото тримесечие. Но в Европа има повече засегнати компании. А в Азия сезонът на отчетите е на по-ранен етап и нямаме представителна извадка”.  

Той припомни, че част от компаниите или отказаха да изплащат дивидент, или спряха обратното изкупуване на своите акции. 

“Много компании се въздържат от прогнози до края на годината. Те са предпазливи в тази среда, не могат да кажат дали могат да постигнат заложените цели”, поясни Дончев.  

По думите му ситуацията е доста сложна за инвеститорите, защото нямат сигурност и прозрачност, каквито са имали предните години.  

“Виждаме голяма разлика в представянето на отделните сектори. Тези компании, които най-много пострадаха - авиосектора, туризма, развлекателния бизнес - са с големи спадове, защото инвеститорите не могат да преценят пълната картина в момента. Ще има и немалко фалити в тези сектори”.  

Ще пренаредят ли инвеститорите портфейлите си? Как щеше да изглежда сезонът на отчетите, ако не беше Covid-19? 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости от предаването "В развитие" вижте тук.