В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Липсват достатъчно стимули златото да поскъпва в момента

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 05.05.2020

13:16 | 5 май 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

“Няма достатъчно стимули златото да поскъпва в момента. Налице е известно отдалечаване от активите убежища, като в същото време е налице апетит към риска”, обясни д-р Магдалена Иванова, главен редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

Цените на златото се понижават във вторник, но имат основания и да останат стабилни заради нарастващото напрежение между САЩ и Китай. 

“Златото поскъпна с 18% през миналата година именно заради търговската война между САЩ и Китай. От началото на тази година златото е натрупало преднина от 12%. Очакванията са цената да се задържи стабилна”, обясни д-р Иванова.

В същото време по нейните думи петролът отчита триседмичен връх и цените му се движат в посока нагоре в пета поредна сесия. Има очаквания, че може би най-лошото при излишъка е към края си. 

“Един от факторите за това, е че от 1 май влезе в сила споразумението на ОПЕК+. Другият фактор са индикациите, че в САЩ има намаление на запасите с близо 2 млн. барела на ден. Ако тези данни бъдат потвърдени, ще имаме налице най-слабото нарастване на запасите с петрол от март”, обясни д-р Иванова.  

Тя посочи, че има двоен ръст при американския суров петрол от миналата седмица, когато той се търгуваше за 10 долара на барел.  

“Ще видим дали ще се задържи трендът до края на седмицата, но има добри индикации”, отбеляза тя.  

На какви политики залагат Австрийската и Английската централни банки? Кои макроданни ще ни дадат по-пълна информация за щетите върху световната икономика до края на седмицата?  

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.