В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фокусът на пазарите е към централните банки и лошите макроданни

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 30.04.2020

14:09 | 30 април 2020
Обновен: 01:10 | 5 юни 2020

В края на седмицата инвеститорите оценяват тежките икономически данни от различните части на света, надеждите за скорошното създаване на ваксина срещу коронавируса и новините от последните дни, които дават сигнали за облекчаване на мерките срещу разпространението на заразата. Настроенията на фондовите борси са като цяло положителни, като фокусът основно е към заседанията на централните банки. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Иванова коментира част от последните икономически данни, включително спада на БВП на САЩ, който сложи край на дългогодишната икономическа експанзия в страната и понижението на индекса, следящ икономическото доверие в Европа, до рекордно дъно.

По думите на Иванова най-тревожното в данните от четвъртък е, че френската икономика отбеляза значително свиване и изпадна в техническа рецесия - резултат за първото тримесечие, в което икономиката беше замразена за едва две седмици.

По отношение на търговията на петролните пазари Иванова посочи, че последните новини, показващи забавяне на ръста в американските запаси, и данните за увеличеното търсене на бензин, успяват да тласнат нагоре цената на черното злато и да успокоят ситуацията.

Златото е напът да изпрати април с най-големия си месечен ръст от 2016 г. насам, а цената му достига най-високите си нива от 2012 г. насам”, отбеляза редакторът.

Иванова коментира и решението на Федералния резерв от сряда да запази лихвите близо до нулата и да продължи покупките на облигации, като добави, че днес предстои и заседание на Европейската центална банка.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.