В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Хазните на държавите в Латинска Америка няма да останат празни заради пандемията

Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, В развитие, 27.04.2020

14:27 | 27 април 2020
Обновен: 17:54 | 6 юни 2020
Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В някои страни от Латинска Америка, включително Колумбия и Бразилия, има социално неравенство, но въпреки това тези държави разполагат с много средства и хазните им няма да останат празни заради коронавирусната криза. В тях има възможност да се направят промени, не защото политически партии го искат, а защото ако няма такива действия, ще фалират компании и населението няма да може да се спаси. Това каза д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Латинска Америка не беше подготвена за коронавирусната криза. Разпространението на заразата, което обхвана първо Китай, Европа и САЩ даде донякъде време на правителствата да започнат план за действие”, посочи Де ла Мар Икономова. Тя отбеляза, че сега държавите са въвели различни ограничения. 

“63 хиляди души са заразени в Бразилия. По-рано президентът Жаир Болсонаро каза, че това (коронавирусът) не е сериозна заплаха и няма да въвежда карантина. Местните губернатори и кметове обаче го направиха”, обяси Де ла Мар Икономова.

“В Колумбия има само 5 хиляди случаи на заразени и много сериозни мерки за ограничения. Почти същото е в Аржентина”.

Експертът разказа, че карантината в Кулумбия е въведена от 20-ти март, като няколко дни тя е била препоръчителна и след това е станала задължителна.

“Така 20-милионната Богота опустя. Могат да работят само сектори като здравеопазването... Интересна мярка е, че има дни, в които жените могат да излязат да пазаруват - по един член на семейство, на следващ ден могат да го направят мъжете...  80% от населението на Колумбия спазва тези ограничения”, разказа още гостът.

Де ла Мар Икономова отбеляза, че за Венецуела данни за заболели и жертви на коронавируса не могат да бъдат дадени с яснота заради лошото здравеопазване. “В Еквадор се разрази истинска трагедия, защото системите в страната не успяха да се справят със заразените и смъртните случаи, вследствие на което настъпи истинска санитарна криза”, посочи още тя.

По думите на експерта срива в цените на петрола е допълнително предизвикателство за някои страни производители в Латинска Америка, включително Мексико, Колумбия, Еквадор, Бразилия.

Тя добави, че тези държави са предвидили отпускането на средства за най-бедните, като според експерти помощи трябва да бъдат предвидени и за средната класа.  

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук