В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мениджърите преосмислят изцяло бизнес моделите на компаниите си

Диана Николаева, съдружник отдел Консултации по сделки в Ernst &Young България, В развитие, 22.04.2020

13:46 | 22 април 2020
Обновен: 12:48 | 6 юни 2020

В момента бизнес лидерите преосмислят целия бизнес модел на компаниите си - веригите на доставки, организацията на работата, управлението на хората - и преразглеждат портфолиото си от инвестиции. Това каза Диана Николаева, съдружник отдел Консултации по сделки в Ernst &Young България, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова във връзка с проучване на EY за очакванията на мениджърите за световната икономика и бизнес среда. 

По думите ѝ мениджмънтите са се справили с първоначалните шокове от организацията на бизнеса, а сега са на ход разсъжденията за излизане от кризата.  

Николаева посочи, че най-засегнатите сектори са транспортът и производството на оборудване и машини, но в същото време има и сектори със съществен растеж като телекомуникационните и технологичните компании.   

“В началото на нашето изследване много от компаниите не можеха да определят ефекта върху рентабилността. В момента всички очакват намаляване на рентабилността и оперативната дейност. Осигуряване на ликвидност и добра парична разполагаемост са едни от основните им грижи”.  

Николаева подчерта необходимостта от прогнозиране на различни сценарии и от оценяване на ефектите от кризата.  

“Нашият съвет е да направите прогнозата възможно най-подробна, за да обхванете различни фактори, които могат да ви засегнат”. 

Тя сподели, че някои от клиентите на Ernst &Young помнят случилото се през 2008 г. и реакциите им са бързи. 

“Но сегашната криза е различна от предишната. Сега има здравен проблем, който още няма решение. Замръзна производството. Кризата няма как да не засегне и търсенето. Поведението на консуматорите ще се промени. Но печеливши от тази ситуация ще има”. 

Според Николаева ще се наблюдава преместване на производството от Изтока към по-големите производствени центрове на Европа.  

“Страни като България ще имат възможност да привлекат и производства, които да се конкурират успешно с китайските”. 

Тя смята, че тази криза ще отвори за нашата страна както проблеми, така и възможности. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.