В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Високото доверие на германците в институциите ги прави по-дисциплинирани

Луиза Славкова, политолог, Фондация Софийска платформа, В развитие, 14.04.20

15:30 | 14 април 2020
Обновен: 09:13 | 7 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германците имат високо доверие в институциите и смятат, че те могат да се справят с тази криза. Затова и следват мерките, които им се предписват. Това каза политологът Луиза Славкова от Фондация Софийска платформа в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Мерките в Германия не се различават толкова много от мерките в България. Дори не са толкова строги, колкото тук.  Носенето на маски не е задължително, говори се за евентуално въвеждане на носенето им в част от регионите по време на пазаруване”, обясни тя. 

Според Славкова причините за по-малкия брой на заболелите в Германия са по-масовото тестване и доброто състояние на здравния сектор.  

“Като се погледне средната възраст на заболелите, се вижда, че в Германия тя  е сравнително ниска, т.е. възрастните са пропорционално по-малко, отколкото на други места”, каза още политологът.   

Тя сподели, че още преди въвеждането на извънредните мерки в Германия нейни колеги са започнали да работят от вкъщи, а семействата с деца са минали на половин работен ден, подпомогнати от държавата.  

Продължението на разговора вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук.