В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Количествените улеснения решават проблемите краткосрочно, но са много опасни

Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, В развитие, 13.04.2020

15:01 | 13 април 2020
Обновен: 04:12 | 7 юни 2020

Най-хубавата дума за споразумението на финансовите министри на ЕС за пакета от мерки за 540 млрд. евро е компромис. Ще продължат още много политическите брожения. Разбирателството между финансовите министри все още не значи политическо разбирателство. Това каза Ангел Марчев, инвестиционен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Предстои да се води разговор по някои спорни моменти по постигнатото споразумение. Все още не става ясно как ще бъде покрит новоемитираният дълг".

Той коментира, че държавите, които са най-силно засегнати от коронавируса, настояват за общоевропейско покритие. "В момента  в текста се посочва за иновативен подход и не е съвсем ясно, че става въпрос за това, което Испания и Италия имат предвид", допълни Марчев.

"Оставена е вратичка за създаване на фонд. Франция счита, че той няма да е по-малък от това, за което са се договорили финансовите министри. Очаква се той да е за около 500 млрд. евро".

По думите му конфликтът е между спестовните държави, които са предприемали консервативни мерки и са внимавали със задлъжнялостта си. "Най-проблемните държави от икономическа гледна точка в ЕС бяха най-силно ударени с коронавируса – Италия и Испания", заяви гостът.

"Имаме в кратък период от време събития, които обикновено биха се случили в рамките на година. Част от мерките или разрешените до момента действия вероятно няма да се случат никога повече".

Марчев отбеляза, че всички централни банки, включително и Европейската централна банка, рестартираха програмите за количествени облекчения.

"Това е спорен ход, тъй като това е краткосрочно решение на проблем, но дългосрочно носят щети. Всички политически, икономически и здравни платформи сега се налага да правят баланс между краткосрочните мерки и дългосрочните резултати".

Според него по-правилни мерки са тези, които са насочени цялостно към подпомагане на общ принцип, а не на конкретни решения.

"Такава мярка е отсрочката на декларирането и плащането на данъците", заяви той.

"Винаги съм разглеждал мярката за количествени улеснения като твърде опасна. Държавите си позволяват рязка и интензивна намеса в инвестиционните пазари. Когато свърши медицинската ситуация, светът няма да е същият. Какъвто и да е новият свят, колкото по-бързо оставим икономиката сама да се развие, тя ще се самоизлекува".

Целия разговор гледайте във видеото.