В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

При долара ситуацията е коренно променена спрямо миналата седмица

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 24.03.2020

15:21 | 24 март 2020
 Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията при долара е в рязък контраст с миналата седмица, когато инвеститорите продаваха всичко, за да купуват американска валута. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

“Виждаме отстъпление от американският долар, като една от причините за това са обявените мерки от страна на Федералния резерв. Според Goldman Sachs това е директна намеса за отслабване на американския долар”.  

Д-р Иванова посочи още, че повечето валути поскъпват спрямо долара заради мерките на Фед, като даде за пример еврото и паунда, които около обяд българско време регистрират ръст от по 1% в стойността си спрямо зелените пари. 

“При златото има възстановяване и ръст от 4% в цената му във вторник. Търсенето на активи убежища и намаляването на предлагането на физическо злато са сред причините за това”.  

Тя добави, че бизнес активността в еврозоната е най-ниска от времето на предишната финансова криза. Общият PMI индекс на IHS Markit за март в най-голямата икономика в Европа се понижава от 50.7 пункта до 37.2 пункта

“Това е абсолютен колапс на икономиката на еврозоната, съдейки по тези данни”.  

Целия разговор вижте във видеото.