В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Корпоративната социална отговорност в България се представи отлично по време на кризата

Д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox, В развитие, 19.03.2020

20:30 | 19 март 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес работещите имат много по-голямо доверие на своите работодатели, отколкото на който и да е друг агент в обществото - публичните власти, неправителствените организации, медиите. Това доверие се прехвърля и към настоящия момент. Това коментира д-р Марина Стефанова, автор и създател на CSR AdviceBox, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

По думите й служителите очакват от работодателите си да се справят с икономическите последици, здравните предизвикателства, възможността за създаване на баланс между работа и личен живот в новите условия.  

“Компаниите трябва максимално да се придържат към установените практики и начини на реакция, за да могат да внушат това доверие и спокойствие, което е крайно необходимо”. 

Според нея паниката е най-големият враг в момента и запазването на спокойствие е на първо място  

“Оттам нататък следа анализът на всяка нова ситуация заедно с разпределяне на отговорности, оправомощаване на работниците и т.н., доверието е изключително важно между двете заинтересовани страни" 

Тя подчерта важността на постоянната двустранна комуникация.  

“Да можеш да получаваш обратна връзка от своите служители, да можеш ти да даваш такава и те да бъдат заедно с теб в прогреса на вземане на решения - това води до една по-голяма стабилизация във взаимоотношенията и създаване на хоризонт за действие”.  

Стефанова смята, че българският бизнес е адекватен и се държи на много високо ниво.  

“Голяма част от компаниите с утвърдена отговорна политика имат своите процедури и правила и въпреки тяхното спазване, днес всички те реагираха изключително бързо, в рамките на 48 часа, на първите призиви за помощ. Още във вторник бяха доставени екипировки и оборудване на най-нуждаещите се болници”.   

Вижте целия разговор във видеото.