В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Данъчната политика в условия на извънредно положение

Милен Райков, съдружник Данъци, EY България, В развитие, 19.03.2020

14:53 | 19 март 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не трябва да изпадаме в паника и въпреки че има извънредно положение, трябва да пренастроим часовниците си във връзка с отсрочванията, които са предвидени в проектозакона за мерки по време на извънредно положение. Това коментира Милен Райков, съдружник Данъци в EY България, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

“Трябва да си преизчислим срокове както за данъчното деклариране, така и такива, които пряко не сме идентифицирали като свързани с данъци, но ще имат отражение, като например сроковете по висящи наши дела с държавата”.  

Райков посочи, че в най-последната си версия този проектозакон не отлага сроковете по административни производства.  

“Ако имаме една висяща данъчна ревизия, изключително кратките срокове в рамките на подобни ревизии няма да спират. Не трябва да разчитаме на това, че животът е спрял, а по-скоро да помислим за кое имаме отсрочка, за кое нямаме и да помислим от гледна точка на управление на парични потоци - дали ни е по-изгодно да отложим плащане на едно или друго задължение, защото лихвите към държавата са по-големи от пазарните”.  

Той посочи още, че данъчното третиране ще следва същността на сделките. 

"Дължим ДДС, когато имаме данъчно събитие, т.е. когато е извършена сделката, издадена е фактура и е начислен ДДС", обясни Райков.  

“ДДС е за сметка на доставчика по сделката и трябва да бъде внесено в съответния срок след издаването на фактурата и подаването на декларация. По отношение на това дали сме получили плащане, от миналата година имаме решение на Европейския съд - въпреки че българският закон не го предвижда изрично, ако имаме сигурно неплащане от страна на нашия клиент, ние имаме право да поискаме този ДДС, който вече сме внесли в бюджета, защото сме фактурирали конкретната сделка към клиента. По този начин, ако имаме лош длъжник, не би трябвало данъкът да утежнява допълнително нашето положение".  

"Водещи в предприемането на мерките са държавите в Азия, най-вече тези, в които пикът на COVID-19 премина и те мислят вече как да се справят с по-трайния икономически ефект", допълни още той.