В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Повечето валути се обезценяват сериозно спрямо щатския долар

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 19.03.2020

14:47 | 19 март 2020
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Силният долар предстои да създава проблеми. Основните потърпевши са развиващите се пазари. 30 милиарда долара са изтекли от тях в рамките на 45 дни. Разпродават се активи и се търси доларът като актив убежище. Повечето валути се обезценяват сериозно спрямо него, включително руската рубла. Това каза д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В САЩ видяхме прекъсване на търговията снощи. Пакетът от мерки, който се предоставя там, не помогна на инвеститорите да се успокоят. Доналд Тръмп каза, че се очаква безработицата да достигне до 20% при най-лош сценарий. Днес европейските индекси отвориха на положителна територия, но не успяват да задържат ръстовете. Големи спадове има на всички регионални пазари въпреки пакетите от стимули".

"Златото вчера повтиня с  3%, в рамките на нешния ден виждаме леки повишения в цената му. При петрола сорт Брент поскъпва с близо 6%, а WTI с близо 12%, след като вчера достигнаха 12-годишно дъно. Цените им ще останат ниски", коментира още д-р Иванова.

"Европейската централна банка предостави пакет от 120 милиарда евро, а днешното им решение е за пакет от 750 милиарда евро. Гръцките облигации ще бъдат включени в него. От изявлението на централната банка се казва, че ще бъде направено всичко възможно за еврото", разкри тя.

Магдалена Иванова отбеляза още, че бизнес климатът в Германия пада на 10-годишно дъно по данни на Института за икономически изследвания Ifo. "Същевременно Deustche Bank излезе с актуализирана прогноза за икономиката на Германия за 2020 г. според която се очаква икономически спад от 4%", допълни тя.

Главният редактор посочи още, че централните банки в Турция и Австралия също понижиха лихвите си, като в Австралия се очаква допълнителен пакет от стимули.